galawesh

Hammarbysjöstad

Om hammarby sjöstad. Det varunder 1980-talet ett industriområde som ett ganska förfallet ställe där man mest tog sig igenom för att komma fram till sin slutdestination. Vad som egentligen kallas Hammarby sjöstad kan diskuteras väldigt mycket och en del menar att sjöstaden bara innefattar området som ligger mellan Mårtensdal och sickla udde.

Hammarbys spännande sjöstad må vara ny vad gäller bostadbebyggelse men området har länge varit centrum för många olika slags aktiviteter.
Att anlägga bostäder i Hammarby vid vattnet kom inte för första gången med planerna inför OS 2004. Faktum är att Stockholms stadsspelare Albert Lindhagen redan 1866 kom med förslaget. Han kom med förslaget om att inreda norra Hammarbyhamnen med bostadshus i samma stil som resten av staden. Hade man haft tillräckligt med pengar så hade kanske detta projekt blivit till verklighet. Tankarna om möjligheten till bostäder i Hammarbyområdet dog aldrig ut och när Hammarbyhamnen inte längre var så viktig som godshamn så tycktes det återigen finnas utrymme för att förverkliga dessa drömmar.


Nu kan blicka tillbaka på detta fantastiska byggnadsprojekt. Hammarbysjöstad lever upp till flera av se miljömål som man satte upp och detta är särskilt om man jämför med liknade projektet som buffés på den tiden.


Man har till exempel lyckats med målen om att ta hand om vatten och avlopp på ett effektivt sätt. Det unika system som finns på plats ser till att man kan återanvända avloppsprodukter för att skapa biogas och även gödsel. När man ser på den miljöpåverkan som det dagliga livet i Sjöstaden har på miljön så har man kunnat konstatera att det handlar om 30-40% mindre utsläpp och energiförbruk än det som gäller för liknande stadsdelar. Man har alltså lyckats riktigt väl och därmed så kan man se detta projekt som en förebild för liknande byggen runtom i världen och även för nya stadsdelar som planeras i och omkring svenska städer.

Bor man i sjöstaden så är det enkelt att ta sig runt. Man kan åka båt så kan man göra det helt gratis och färjorna går under vardagarna och ger en fin utsikt. Annars kan man välja att åka spårvagn. Finns många olika alternativ.
Om man befinner sig på Söder så är det ganska enkelt att promenera ner till Sjöstaden där det finns gott om restauranger och caféer som är särskilt mysiga att besöka under varmare månader då man kan sitta utomhus.

Kommentarer

Laddar kommentarer...
Visa alla kommentarer
Formuläret laddas