galawesh

Kategori: AUSTRALIEN TIPS

AUSTRALIEN Guide/Tips del 1

Det är många frågor som har rullat in om min resa till Australien så jag tänkte göra ett inlägg om allt kring resan. Min resa till Australien var så himla spontan och det var inte alls i följd av mina planer jag hade innan. Jag har alltid, sen jag var 13 år sagt att jag ska flytta ifrån Sverige när jag blir äldre. Jag satt på rummet i Norge med Shad, jag var så himla ledsen över att inte få åka till USA som var min dröm. Kollade runt på Facebook och såg att förra sommaren, hade jag gått med i en grupp om Australien Hösten 2014 så jag började kolla i gruppen och det första som kom upp i hjärnan var: Köp visumet och dra. 

Ibland behöver man inte tänka så mycket mer. Slutar du skola och är sugen på att resa iväg? Rädd för att inte skaffa vänner eller jobb när du väl är där? Har du tankar på att resa ihop med någon annan? Jag ska försöka svara på alla frågor och berätta allt kring min resa till Australien. Min resa var the biggest highligt of my life. 
Jag kommer fortsätta skriva mer men det blir alldeles för mycket text på samma inlägg så jag delar upp dem i olika delar. 

INNAN AVRESA: 

- Det första du måste göra är köpa ett visum HÄÄÄR och det visumet gäller 12 månader från den dagen du reser IN till Australien. Den kostar ungefär 2500 och det varierar med tiden till att bli godkänd. Mitt visum blev godkänt efter 2 dagar. Men blir den inte det så var inte orolig, vissa väntar månader så se till att göra den i tid! 

- Ring upp ditt försäkringsbolag och försäkra dig för året du är i Australien. Jag var inte säker på hur länge jag skulle vara borta men betalade för ett år och får tillbaka mellan skillnaderna om jag skulle resa hem tidigare. Min försäkring kostade 5000kr hos Folksam. 

- Om du har en ny mobil, se till att byta ut den mot en mobil du inte är så rädd om + att den ska vara upplåst. 

- En budget med pengar är viktigt att ha. Jag hade med mig 30.000 som räckte mig enda till slutet av resan då jag även jobbade lite. Jag tror att 30k är en rimlig summa att ha med sig om man vill leva lite snålt men kunna unna sig. Det är viktigt att du är rädd om pengarna där nere eftersom det är mycket dyrare än Sverige. 


FLYGBILJETTER

Jag bokade min biljett via flygstolen och köpte bara one way men du kan köpa en retur biljett om du kan välja datum som du ändrar längre fram. Jag vet inte riktigt vad som är rimligt att betala för en biljett men jag betalade 5500kr för stopp i London/Hong Kong/Sydney. Bra flygbolag att åka med: Qatar, Emirates, British Airways, Cathay Pacific och Singapore Airlines, säkert några fler men det är dom jag vet mest om. 

BOENDE: 

Jag landade i Syndey och valde att bo i Bondi Beach den första tiden. I Bondi har dom flera olika hostels och den jag bodde på hette NOAHS BACKPACKERS. Det var ett okej hostel men wifit var väldigt dåligt. Det kostade från $160 - $250/week att bo där. 

 

Positivt med att på Bondi: Nära till stranden om man gillar strandlivet, härliga barer, mycket surfmänniskor, powerwalks till andra stränder, du kan i princip gå till 4 andra stränder därifrån. 

Negativt med Bondi: För mycket svenskar, maten är lite dyrare(allt är nog dyrare), ibland alldeles för många turister och det finns ingen riktigt matbutik förutom IGA som inte är så stor. Bussarna är alltid fulla till stan, långt att ta sig in till stan vissa gånger då du måste byta buss 2 gånger och väldigt kallt på kvällarna. 


Boende i Australien var ganska lätt att få tag på. Det beror också på vilken period du har tänkt att åka men åker du i september/oktober är det viktigt att du har boende månader framöver eftersom till nyår blir allting uppbokat. Samt okt/nov/dec är dom månaderna mest backpackers åker till Aus. Du behöver inget permanent place din första vecka, boka hostel och bo där tills du kommer in i staden och området du har valt. 

I Australien sker allt veckovis, du betalar hyran varje vecka, du får lön varje vecka etc. Efter min första vecka på hostel hittade jag ett rum i en 5a på ett ganska dyrt område(hade ingen aning haha) och betalade $280/week. Om du vill ha ett eget rum så räkna med att det kommer kosta dig $230-300. Om du delar kan det kosta från $150-200. Det beror också på vilket ställe du vill bo på, vill du bo mitt i city kan det bli dyrare, vid stranden kan det också vara dyrt ibland om man inte delar rum och vill du bo långt ute blir det billigare. Ställen jag har bott på och kan rekommendera är:

- Ultimo: Här har du nära till allt, du bor i mitten av staden och det enda som inte är nära är stranden, närmsta stranden ligger bara en buss borta så det var okej. 

- Manly: Ett underbart ställe som man tar färjan till från stan 40 minuter, går även att ta buss. Fina stränder och ett härligt ställe att bo på.

- Edgecliff/Double Bay: Det här är Sydneys dyraste område med allt ifrån super dyra shopping butiker till super dyra matställen. Här är det saftigare priser men har 2 underbara stränder, mycket äldre människor, inte mycket turister och härliga barer/klubbar. Stället ligger 20 minuter med buss till stan. 

- Parramatta: Ligger ungefär 30 minuter med tåg men det här är ett nice ställe för dig som vill bo väldigt billigt. Här kan du hitta rum för $150, vilket är väldigt billigt och dom har allt du kan tänka dig. 

Hostels att bo på första veckan centralt:
Bounce, Wake Up!, Alfred Park, YHA Railway Square.

 

CV/KONTANKTKORT:

Jag skrev ut mina cv:n i Sverige men det var väldigt dumt. För när du kommer ner funkar inte din telefon och du vill gärna att dom ska kontakta dig på nått sätt. Då är det smart att skaffa ett kontantkort först. Jag valde Amaysim som var faktiskt billigt och bra. Jag betalade $45 i månaden, jag kunde ringa hur mycket jag ville, smsa hur mycket jag ville och hade 5gb internet. $45 motsvarar 302 kr och det är omöjligt att få allt detta för så lite pengar i Sverige. 
När jag hade fått mitt nummer så skrev jag in det i mina nya cv:n och printade ut dem lätt där borta. Det kostar ungefär 20-80cent per papper och det är inte mycket. 

Upp