galawesh

Kategori: FARM AUSTRALIEN 2015

random


Lite random bilder från farmen. =) Dom stora träden är päron träd. När vi fick reda på att vi skulle plocka päron så ändrades verkligen allas humör på direkten. Dom är stora, tunga, och man frå ABSOLUT INTE tappa dom!!! och väskan känns som 20 kg med dom eftersom dom väger mer än äpplen och tar mer plats. Plus sträckan mellan trädet och till att tömma väskan känns som 1ml för det är så tungt. Kändes som att jag var gravid gånger tusen. Och eftersom träden är så stora så måste du flytta på din stege hela tiden för att plocka dem och dom största träden växer det kanske bara 2 päron i mitten ochdet var omöjligt att komma in dit ibland så jag sket i det faktiskt. Tänker inte riskera att ramla ner från stegen för 2 päron som inte ens ger mig 1 dollar liksom. 

night out


Jag var helt inne i min värld på farmen. Vi hade roliga dagar också.. F ville verkligen gå ut och sen ville hon såklart gå ut tidigare än alla andra. Och eftersom jag är en snäll vän så hängde jag med. Så kl 6 gick vi till puben medans alla andra gick till the creek, vilket är en park vi brukar sitta och föra eftersom man inte får dricka på hostelet. Anyway vi hade super kul tillsammans sen runt 10 kom alla andra från hostelet och så stod vi och kollade på alla locals som var så snygga. Dom klär sig verkligen old school här. Typ strumpor med klackar, korta klänningar, bh band som syns i en tub klänning osv. Ja anyway det är inga läckerbitar om man säger så lol! haha. Den sista  bilden är så rolig. Vi skulle ta en bild tillsammans men så råkade K spilla ölen och precis då så togs bilden! haha går inte förklara hur kul det var...

Köra traktor

Efter några veckor med timbetalt ändrade dom vårt kontrakt. När vi kom till hostelet blev vi lovade 50$ per bin. Efter att ha pratat med folk på hostelet första dagen om det blev dom chockade och sa att är slaveri jobb så jag pratade med managern och sa att jag inte ville jobba för det och vill gärna ändra. Han ändrade mig och Fran till paid per hour. 21$ i timmen. Men eftersom jag bara är 19 så fick jag 19$/h vilket var skit eftersom vi gjorde exakt samma jobb och jag fick mindre. Jag bestämde mig för att åka till en annan farm där dom plockar paprika. Efter att ha sagt upp mig och bestämt mig för att åka lördagen efter så försökte jag bara bita ihop och köra det sista. Det enda som fick mig vara glad just då var att jag skulle byta ställe.

Jag var så trött, hela kroppen skakade, jag hade ont i ryggen varje dag, mina ben värkte från alla blåmärken och sår. Allt var bara så skit och när jag fick reda på att jag fick mindre pengar var det droppen. 
Dagen innan jag ska åka så ringde han upp mig och sa att jag måste vänta yttligare en vecka eftersom det inte fanns något att plocka än.. Det gjorde mig ännu mer förrvirrad och ledsen. Jag bestämde mig för att stanna kvar och bara köra. Just då får vi reda på att hela kontraktet är ändrat. NU ska vi få betalat per bin. 40$ för en bin med color picking, vilket menas ENDAST dom röda äpplen på träden. 35$ för att plocka alla äpplen på träden. 
Så vi gjorde gruppen delat i 2. Första dagen gick bra, vi gjorde 3,5 bins var. Eftersom vi hade chansen att träna upp oss till att bli snabba medans vi var timbetalat så gjorde det inget för vi tjänade lika mycket. Bara att vi fick jobba ännu hårdare... 

24 fulla väskor fyller en hel bin. Är det bara röda äpplen man ska plocka tar det längre tid men plockar man alla äpplen på träden går det snabbt. Att fylla en bin med bra äpplen på träden tog oss 30 minuter. På en hel dag gjorde vi 16 bins tillsammans.

 

Jag fick lära mig köra trakor och det var jätte kul tills jag gjorde illa hela min kropp genom att köra över en stock, berättar mer om det i ett annat inlägg haha! 

 

nya picking bags

Kära läsare.. Det är så här en picking bag ser ut. Efter att jobbat på farmen 2 veckor så fick alla nya väskor. Dom var mycket större(betyder att vi plockade på oss mer varje gång=mer ont i kroppen) och det tog några veckor tills man kunde jobba snabbt med dom eftersom den var så stel i början. Anyway, den här kan man fylla ut sååå mycket så att 10 kg äpplen/päron/persikor/nektariner och plommon kan få plats. När man ska tömma väskan så öppnar man dom två gula banden så kommer frukten ut där. En smidig väska alltså. :P 

 

Sunrise

Vi jobbade måndag-lördag 04-14.00. Det fanns inte mycket att göra på dagarna för när du kom hem åt du lunch, slappade sen sov vi runt 6/7. På söndagar var vi lediga så lördags kvällen köpte vi med oss lite dricka och gick upp till berget för att kolla på solnedgången. Det var en lång bit upp men sååå fint. Man kunde se hela staden som har runt 8000 invånare(mindre än Hallsberg haha!) Vi var där tills sent på kvällen och sedan gick vi hem och jag sov så gott för att vi inte behövde gå upp så tidigt hehe. 

 

Farmen första veckan.

När vi kom fram till Brisbane så tog vi tåget till ''Stan'' och sedan bussen till Stanthorpe som ligger 4 timmar in land. Vi var framme sent på kvällen, så han på hostelet kom och plockade upp oss vi fick checka in och skulle starta 4 på morgonen. Vi sov knappt nåt men vaknade upp pigga och glada, taggade på att jobba. Det var redan ett gäng tjejer på 6 som jobbade som ett team sen fick vi två hoppa in också. 

Ja det var inte vad jag hade förväntat mig.. Inte alls. Det var något helt nytt. När vi kom fram till farmen så fick vi väskor som vi skulle bära på oss, där frukterna ska in och sedan ut i binsen. Det var tungt som fan, man fick en stege på 5 kilo som man skulle bära efter sig och att plocka frukt, upp och ner för stege, vara snabb, inte tappa nåt, vara fokuserad är svårt... Vi slutade runt 2, när vi kom hem åkte vi och handlade för veckan och försökte komma in i allt... Efter min första dag var jag helt död och frågade mig själv flera gånger om det är nåt för mig...  Men fick bra connection med folket på hostelet så efter vår första dag blev vi vänner med alla och det var rikitgt roligt folk där. Våra roomies också!  

Det här är bilder från dom första dagarna. Tänkte inte på att ta mer bilder och man får inte ha mobilen uppe. + 10 minuters rast under trädet. 
Man fick även fina blåmärken och sår på köpter. Nu ser man inte så bra på bilden men det där var efter min 3dje dag tror jag. Det ser värre ut nu efter en månad kan jag lova. 
När vi var klara med ett område så åkte vi mot andra(farmen är sjuuuukt stor...!!!!!) då åkte vi trakor. Alla satt i binsen och så fick man lasta på sin stora stege varje gång också. 

Upp